Blog

Putovanja u 2021. godini – borba za svakog gosta

  1. godinu većina nas je provela kod kuće, maštajući o putovanjima jednog dana kada sve ovo bude iza nas. Nada za putovanja u 2021. godini dolazi posljednjih tjedana s novostima koje imaju direktan utjecaj na dolazak gostiju – ublažavanje mjera uvedenih zbog epidemije koronavirusa.

Takva vijest je ohrabrila i najbojažljivije i pokrenula planiranje sljedećeg putovanja.

Sve se veći broj zemalja poćeo otvarati za turiste koji su cjepljeni ili su preboljeli koronavirus. Za putnike unutar prostora EU, države članice dogovorile su koordinirani pristup kako bi se pokrenuo turizam. .

U mjesecima iza nas, Hrvatska se nametnula kao jedna od najpoželjnijih destinacija diljem Europe ali i svijeta. U Njemačkoj je Hrvatska prva na ljestvici top 100 ljetnih destinacija,baš kao i u Austriji. HŽPP i češki RegioJet potpisali su ugovor o suradnji te će i ove godine veliki broj čeških putnika u Hrvatsku dolaziti vlakovima koji su  prošle godine prevezli više od 60.000 putnika. I nebo iznad Hrvatske se budi te sve više avio prijevoznika najavljuje svoje dolaske u Hrvatske zračne luke pa se možemo nadati i velikom broju gostiju iz udaljenijih destinacija. Ovog će ljeta tako Dubrovnik biti povezan s dvije zračne luke u New Yorku sa sedam tjednih letova koji će povezivati ova dva grada. Nove linije ovog ljeta iz raznih europskih destinacija dobiti će i druge hrvatske zračne luke, a velika vijest je i uvođenje 12 europskih linija niskobudžetnog avio prijevoznika Ryanair iz Zagreba.

Kako biste krenuli u borbu za svakog gosta donosimo vam kratki vodič.

Pa krenimo redom!

TKO JE VAŠ GOST?

Da li znate tko je gost koji dolazi u vaš smještaj? Koja je njegova dob te dolazi li sam, u grupi s prijateljima ili s obitelji? Koji su mu interesi te što želi doživjeti u destinaciji koju posjećuje?
Razmislite što bi bilo interesantno ponuditi vašem idealnom gostu.

Prosječan turist koji posjećuje novu destinaciju voli imati sve informacije prije dolaska u smještaj. Sukladno preferencijama, vašem gostu u digitalnom obliku možete ponuditi listu lokalnih mjesta gdje jesti, što vidjeti i kako tamo stići.

Na ovaj način gradite povjerenje gosta te mrežu kontakata shodno preferencijama i vrsti turista koji dolaze k vama.

Prilagodite svoju ponudu profilu gosta i proširite popis korisnih informacija.

Ako uzmemo to na primjerima:

  • Za obiteljske goste to je možda – informacija postoji li u blizini igraonica za djecu ili usluge babysittinga,
  • Za starije osobe je to možda radno vrijeme knjižnice ili kad rano ujutro otvara najbliža kavana.
  • Nalazite li se u blizini poznate party destinacije kao što je Zrće, možete organizirati i navesti mogućnosti prijevoza od apartmana do plaže. Dodatno možete navesti i raspored događanja na plaži uz popis primjerice restorana ili fast food-a gdje se može jesti prije noćnog provoda.
  • Iznajmljivanje glisera, motora i vodenih sportova nešto je što zanima mlađu populaciju, a direktnom kupovinom usluge tj. najma preko vaše stranice možete imati dodatni prihod i od ovakve ponude.

Zanimljiv prijedlog:
Možete voditi tablicu rođendana gostiju i iznenaditi ih, zaželjeti im sve najbolje, čestitati im godišnjicu braka ako su proveli medeni mjesec u vašem objektu.

Kao što i sami znate, naglasak na emocije i doživljaje prilikom odsjedanja u vašem privatnom smještaju stvara dugoročne goste koji će dolaziti svake godine.
Pratite njihove želje i potrebe kako biste ih mogli podsjetiti na lijepe uspomene za vrijeme boravka u vašem objektu za smještaj.

Prvi dojam netom nakon ulaska kroz vrata vašeg privatnog smještaja vrlo je bitan gostu.

Ostavite lokalni proizvod prepoznatljiv za vaš kraj na stolu, jednu maslinovu grančicu, malo maslinovog ulja za degustaciju, domaću rakiju ili nešto slatko kako bi zasladili prvi dojam umornom gostu s puta i učinili mali znak pažnje.
Uz proizvode možete priložiti i informaciju lokalnog OPG-a gdje mogu kupiti ulje, domaće vino, nabaviti svježe voće ili povrće.

Većina turista želi isprobati drugačije proizvode, lokalne delicije pa je i ovo prilika da osim smještaja zadovoljite nepce svojih gostiju koji će se ponovno vratiti u vaš kraj i zbog bogate, autentične gastro ponude.

U slučaju sumnje da je gost zaražen koronavirusom dok boravi u vašem smještaju korisno je poslati link na službene stranice HZJZ-a gdje se nalaze informacije na engleskom jeziku i gdje mogu pratiti proceduru postupka u ovakvim vanrednim situacijama. (https://www.koronavirus.hr/sto-moram-znati/o-poslu/postupak-kod-pojave-bolesti-kod-gosta-u-turistickom-smjestaju/710)

CIKLOTURISTI I PLANINARI

Cikloturizam je vrlo izražen od veljače do studenog te uz manje financijske prilagodbe vaš smještajni objekt može biti iznajmljen čak 9 mjeseci u godini.

Cikloturizam je postao vrlo bitna grana što se tiče cjelogodišnjeg turizma. Cikloturisti
putuju sami ili u manjim grupama. Pik sezone nije najinteresantniji period kada ovi gosti dolaze već upravo predsezona i podsezona. Uz određenu naknadu najma ili ponude besplatnih bicikala za goste povećava se i mogućnost popunjenosti u vašem objektu.
Okolica Zagreba, Istra, Međimurje i Podunavlje regije su s najvećim potencijalom i najviše uređenih biciklističkih staza, a gradovi Koprivnica i Karlovac najviše ulažu u infrastrukturu.
Cikloturistima iznajmljivač može ponuditi dodatnu uslugu npr. prijevoza prtljage s prijašnje destinacije jer se ovi turisti kratko zadržavaju na jednom mjestu, ali dulje u jednoj zemlji. Korisno im je znati kako doći do rezervnih dijelova ako im zatrebaju za vrijeme boravka u zemlji, popis dnevnih aranžmana, iznajmljivanje opreme ili profesionalni bicikli.

Hodanje po prirodi i planinarenje postalo je vrlo popularno u doba pandemije. Opcija najma kućice u prirodi ili na planini, negdje na osami ili uz šumu sada je privlačnija nego ikada. Interes za boravkom u prirodi je naglo porastao, a svježi planinski zrak i poželjna distanca postaju dobitna kombinacija za opuštanje i smanjenje stresa.
Nalazi li se vaš objekt u blizini neke šetnjice, poznate staze, nacionalnog parka ili poznate planinarske ture svakako je vrijedno napomenuti ili naznačiti posebno uz objekt kao i informaciju o planinarskim stazama i rutama svojim gostima kako mogu uživati u prirodi i biti fizički aktivni.

KAKO SE IZBORITI ZA SVOG GOSTA?

Zanimljivim činjenicama, osobama i znamenitostima, Turističke zajednice kroz video i foto sadržaj nastoje biti što prisutnije na društvenim mrežama i tako povećati interes velikog broja turista.

Hrvatska je prepuna povijesti, turističkih priča i treba iskoristiti priliku da svatko ponaosob za svoj privatni smještaj koji iznajmljuje ispriča autentičnu priču i tako privuče goste.

Putnici su u potrazi za jedinstvenim doživljajem, manje će se letjeti, ali zato ostajati duže kao gosti na nekoj lokaciji.

Prema istraživanju Amadeusa, jedne od najvećih svjetskih GDS stranica, 55% sudionika razmišlja o dvotjednom odmoru ili čak dulje.

Tome u prilog ide i činjenica da iznajmljivanje privatnog smještaja samo raste.

Moto “live like a local” kao faktor autentičnosti daje prednost iznajmljivačima za razliku od hotela sa 100 soba u kojem ovakav doživljaj nije moguć.

Manje poznate zanimljivosti Lijepe naše osvanule su na društvenim mrežama- Facebooku i Instagramu (Croatia Full of life), još u travnju prošle godine kako bi privukle turiste koji su više nego inače istraživali destinacije i virtualno putovali.

Zanimljivosti koje su obišle svijet uključuju 10 činjenica o Hrvatskoj, od prve karantene u Dubrovniku, najuže ulice u Vrbniku, najkraće uspinjače na svijetu glavnoga grada, sve do činjenice da je upravo dr. Andrija Štampar jedan od utemeljitelja Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako ne bi sve ostalo na stranim turistima i domaći turisti zainteresirani su, više nego inače, za ljepote vlastite zemlje te je zabilježen porast rezervacija za vikende u Hrvatskoj, posebice u kućama za odmor.

Cijeloj situaciji pridonijelo je i ograničeno putovanje u druge zemlje čija je posljedica veće oslanjanje na vožnju automobilima unutar zemlje.

Mnoge su se agencije zbog potražnje okrenule ponudi dnevnih izleta i posjetima prirodnim ljepotama Hrvatske, istraživanju nacionalnih parkova i planinarskih tura diljem zemlje.

Obiteljski odmor dalje od grada, od horde turista, na selu i unutrašnjosti, preferencija je velikog broja inzomenih gostiju pa ne čudi i podatak da su    u Istri na četvrtom mjestu za turiste iz Njemačke prema istraživanju FeWo- direkt, online platforme za rezervaciju smještaja koja u svojoj ponudi ima preko 90.000 objekata iz Hrvatske.

No koji su zapravo koraci koje možete poduzeti kako biste privukli gosta u svoj privatni smještaj?

1. IZRADA WEB STRANICE

Neki su iznajmljivači reagirali na pandemiju snižavanjem cijene, drugi su ponudili jeftiniji dugoročni najam nekretnine onima koji nisu primorani raditi iz ureda, a treći su iskoristili ovo vrijeme za promociju svojeg ili svojih objekata za smještaj kroz izradu vlastite web stranice i oglašavanje iste.

Ulaganja u vlastitu web stranicu znači i izbjegavanje posrednika te više novaca na kraju sezone na računu iznajmljivača.

Jedan od prvih koraka je obratiti se profesionalcima koji će osim prezentacije objekata online odraditi i onaj dio optimizacije kako bi se vaš privatni smještaj izdvojio od ostalih.

BookIT je razvio profesionalni sustav za izradu web stranice objekta i za rezervaciju smještaja koji će pozicionirati oglas i izdvojiti ga među ostalima.

Sinkronizacijom s drugim stranicama i booking sustavima rezervacije

izbjegava se dvostruka rezervacija i neugodna iznenađenja za vlasnika.

Iznajmljivač će na vlastitoj web stranici imati i mogućnost Live chata, koji omogućuje komunikaciju s posjetiteljima u realnom vremenu. 

2. KOMUNIKACIJA S GOSTOM

Komunikacija prije, za vrijeme i nakon boravka gosta u vašem objektu za smještaj ili kući za odmor, je vrlo bitan faktor na koji se često zaboravlja i nedovoljno koristi kao alat promocije i prodaje.

Sukladno tome evo par savjeta kako poboljšati komunikaciju s gostom:

  • Slanje e-mailova kako se dan dolaska gosta bliži ili
  • Ponuditi raznovrsne aktivnosti ili iizlete prije puta te naglasiti kako je ta opcija u nekim slučajevima isplativija nego organizacija iste aktivnosti nakon dolaska
  • Transferi od-do aerodroma ili od-do trajektne luke
  • Obavijestiti gosta da mislite dodatno na higijenu u objektu i da ste se pobrinuli da se osjećaju kao kod kuće. Odlučite li se za neki higijenski poklon paket kao što je primjerice Adria Care paket možete svojim gostima prije dolaska poslati slike kako točno izgleda paket i što ste u njemu pripremili da bi se osjećali još sigurnije.
  • Također, pored oglasa na Adriatic Home stranici iznajmljivači koji se odluče kupiti paket i oni koju su dokazali da su poduzeli sve potrebne epidemiološke mjere dobit će digitalni bedž koji će biti vidljiv pored oglasa na stranici.

* Adria Care pakete možete naručiti na info@informel.hr

Važno je znati da je zanemaren ili ignoriran gost nezadovoljan gost te izvor lošeg publiciteta, a svaki nezadovoljan gost je gubitak profita kao i mogućnost javnog isticanja negativne recenzije putem raznih online kanala.

Isto tako je važno znati granicu između uslužnosti i nametljivosti. Ponudite gostima dodatne usluge, pošaljite neki video zanimljivosti u vašoj okolini da biste ga zainteresirali, ali ne budite agresivni u slanju ponuda.

3. ZAŽELITE DOBRODOŠLICU GOSTIMA

Kada primite online rezervaciju pošaljite povratnu informaciju gostu da ste primili rezervaciju i zaželite im dobrodošlicu u vaš privatni smještaj.

Preporuke, pa čak i popisi popularnih restorana, kafića te aktivnosti mogu gostu stići u Inbox par dana prije nego što dođe k vama.

Na taj način gost  može isplanirati korisno vrijeme čime ste napravili onaj ekstra korak ka pokazivanju gostu da vam je stalo do njegovog dolaska.

Informacije o prijevozu, važni brojevi telefona i kontakt u slučaju zdravstvenih tegoba svakako bi trebalo poslati gostu i prije samog dolaska, također staviti na vidljivo mjesto i u obliku neke brošure ili knjige u samom privatnom smještaju.

Odgovor na upit gosta putem maila ne treba odgođati za sutra jer gost očekuje informaciju odmah kako bi mogao dalje planirati svoj boravak.

Svako odgađanje može navesti gosta na traženje druge opcije, a svaka brza i korisna informacija je samo plus da svoj bukira upravo kod vas.

Mogućnost primanja direktnih upita gosta preko mobitela te brza i kvalitetna informacija, gostu ulijeva sigurnost i daje im do znanja da će brzo dobiti odgovor na svoje upite.

Iskoristite potencijal vašeg privatnog smještaja koji iznajmljujete, ispričajte priču, dajte povjerenje profesionalcima za promociju vašeg smještaja izradom vaše vlastite web stranice i sustava rezervacije.

Na kraju dana izaći ćete s ovakvim oružjem kao pobjednik u borbi za svakog gosta.

Published by BookIT

Tel +385 1 5810 109

book@bookit.hr

© 2023 BookIT – online Travel & Booking Software II All rights reserved

Powered by Informel

Cookie policy