Blog

Značaj kvalitetnih fotografija za direktne rezervacije

Turizam se sastoji od emocije, doživljaja i priče.

Jedan od načina kako ispričati priču, pokazati što gost može doživjeti dođe li kod vas i kako izazvati val pozitivnih emocija, upravo je preko fotografije.

Fotografijama pokazujete što je ono posebno što izdvaja vaš objekt, što je to kod vas autentično te čime želite privući goste da rezerviraju odmor baš kod vas.

Galerija slika vašeg apartmana, kuće, vikendice, nije samo prikaz bukiranog smještaja već sveukupan dojam koliko profesionalno vodite svoj posao, koliko ste se potrudili pored mjesta za spavanje misliti i na druge doživljaje za vašeg gosta, na uspomene s kojima će se vratiti kući. Imate li vlastitu web stranicu preko BookIT softver alata moći ćete se još bolje izdvojiti na tržištu koristeći uz fotografije i tehnološki dio optimizacije i sinkronizacije podataka.

Danas iznajmljivači imaju izbor odabrati profesionalnog fotografa ili slijediti upute kako sami iskoristiti maksimum od svojih fotografija te koristiti ih kao marketinški alat za direktne rezervacije i tako izbjeći davanje provizije poznatim lancima za rezervaciju smještaja.

KOLIKO JE SLIKA DOVOLJNO?

Neki iznajmljivači u galeriji slika imaju i preko 30 slika, neki tek 10-tak slika, ali razlika nije samo u količini već i u kvaliteti. To što neki portali imaju mogućnosti dizanja i do 100 slika to ne znači da trebate objaviti sve slike koje ste ikada napravili u apartmanu jer to može upravo odvući, a ne privući gosta k vama. 10 visoko kvalitetnih slika vrijede puno više od 30 slika od kojih je možda pola mutno ili loše kadrirano ili kojima uopće nije mjesto uz vaš oglas jer su generalno nereprezentativne.

Optimalno je staviti 20-30 fotografija pored kojih je osim objekta i nekoliko fotografija kraja u kojem se objekt nalazi za još bolji dojam lokacije.

Mnogi su se iznajmljivači godinama opirali važnosti kvalitetnih fotografija uz svoj oglas i mislili da je dovoljno reprezentativna snimka mobitelom ili fotoaparatom loše rezolucije sve dok poznati brendovi nisu počeli kroz vodiče i upute za domaćine davati korisne savjete kako pripremiti svoj apartman za goste i na što treba obratiti pozornost. Neke su agencije i portali ponudili svoje usluge profesionalnog snimanja, a u međuvremenu su se pojavili poduzetnici koji su napravili cijeli biznis od toga kako urediti apartman do profesionalnih snimaka koje će izdvojiti vašu ponudu od ostalih.

Format kojeg bi se trebali držati je 3:2 s veličinom od 1024 x 683 piksela.

Ukoliko postoji zadana veličina za format slike možete se poslužiti nekim od online alata s kojima ćete promijeniti direktno veličinu slike. Za pretpostaviti je da ako niste profesionalni fotograf nemate opremu potrebu za slikanje, ali i običan stalak koji možete kupiti online za digitalni fotoaparat ili mobitel mogu biti od velike pomoći za kompletan photoshooting.

PRIPREMA SMJEŠTAJA

Sama priprema smještaja za uslugu fotografiranja nije samo pospremljen krevet i čisti stol s vazom i grančicom umjetnog cvijeća već puno više od toga. Nategnuta plahta s 2 jastuka i par ručnika s lijeve i desne strane kreveta ne razlikuje baš po ničemu vaš krevet od nekog drugog kreveta i potrebno ju je prezentirati drugačije jer želite da se vaš apartman izdvoji od drugih. Osim čistoće apartmana koji će biti vidljiv na fotografijama, boje pločica, kuhinjske plohe, umivaonika, pipa i kvaka, trebate obratiti pažnju na to da se na svjetlu i na suncu vide detalji puno jače pogotovo pojačate li rasvjetu ili zumirate neki dio površine, lampe ili luster.

Ako i vi ponekad boravite u objektu koji iznajmljujete, vodite računa o tome da maknete sve suvišne stvari koje asociraju da ovdje netko boravi što uključuje i osobne fotografije ili uspomene te je najbolje da zamislite kako izgleda hotelska soba kada prvi put ulazite u nju, bez stvari. Ukoliko imate kolekciju knjiga i želite da gost ima što za čitati pobrinite se da knjiga ima, ali opet i da vaš objekt ili polica nije skladište neuredno razbacanih knjiga iz prošlog stoljeća. Uz dječji krevetić, ako ga imate u ponudi, možete ostaviti slikovnicu na hrvatskom ili engleskom jeziku. Na stoliću u dnevnom boravku možete staviti časopis o putovanjima ili brošure u tiskanom obliku iz turističke zajednice kao koristan izvor informacija što vidjeti u okolici i što bi moglo biti interesantno vašim gostima.

SOBA PO SOBA

Istraživanja su pokazala da je prvih 6 fotografija ključno za odabir smještaja.

Pobrinite se da u prvih 6 fotografija pokažete spavaću sobu, kuhinju, dnevni boravak, blagovaonu, kupaonu te balkon ili dvorište (ukoliko imate lijep pogled na more ili prirodu svakako uključite i te fotografije).

Temeljito pripremite sobu po sobu u objektu. Pregledajte dobro jesu li svi zastori rastvoreni, jesu li rolete dignute kako bi prirodno svjetlo ušlo kroz prozore i obasjalo prostor.  Provjerite jesu li stakla čista i kako izgledaju na danjem svjetlu te vide li se tragovi čišćenja tj. prelaska krpom po staklu. Pogledajte jesu li jastuci posloženi ispravno i uredno baš kao što će dočekati goste koji uđu u objekt. Možda odmah nećete primijetiti otiske na staklu, ali na fotografijama će se loši detalji vidjeti, a poslije će biti kasno za ispravljati, osim pomoću nekog alata za uređivanje fotografija što će vam oduzeti dosta vremena.

Važno je upaliti svjetlo i po danu bez obzira na izvor prirodne svjetlosti jer će fotografija biti izraženija, izbjeći ćete sjene, a pogotovo u kuhinji i kupaonici u kojima je i inače manji izvor svjetla. Za bolji doživljaj pored jastuka možete ostaviti mali slatki zalogaj ili pored noćnog ormarića može staviti svjećice za romantičan ugođaj ili postavite sitnu, decentnu, a opet efektnu rasvjetu led lampica. Ugodnu atmosferu možete napraviti i u kupaonici, ukoliko postoji kada ili jacuzzi možete postaviti par svijeća, posuti par latica cvijeća ili ostaviti mirisne kamenčiće u košarici pored kade.

Kako bi izbjegli situacijuda je svaka slika ista, da su kauč, TV ili kuhinjski stol uvijek u sredini kadra, fotografije napravite iz različitih uglova. Tako će gost dobiti širu sliku prostorije i moći će je vidjeti iz više ugla, a vi ćete pokazati gostu da želite da vidi kako izgleda čitava prostorija. Odmaknite se nekoliko koraka unazad i dojam prostorije bit će puno veći.

Pazite da fotografija bude u horizontalnom, a ne vertikalnom formatu jer će na vertikalnoj fotografiji  soba izgledati puno manje i uže.

Nakon što spremite fotografije svake pojedinačne sobe izdvojite najreprezentativniju fotografiju kao prvu u nizu. Ispod fotografije bi bilo dobro da navedete što je točno na fotografiji te neku posebnost slike, ne vodeći se time da je logično što je prikazano na slici. Izbjegavajte natpise tipa kupaonica_1, kuhinja_1 već pokušajte izdvojiti ili naglasiti dio namještaja ili ugođaj, nova staklena tuš kabina, opuštanje u jacuzziju, drveni stol za 6-ero…

VAŽNOST DETALJA

Jedan posjet sajmu antikviteta i odabir par starih predmeta kao što su dalekozor, šešir, mali stari kovčeg, stara knjiga ili crno – bijela razglednica mogu biti dio jedne priče koju ćete vezati za vaš smještaj i tako vašem apartmanu odrediti i karakter.

Ukoliko ste brendirali vaš smještaj nekim imenom, na primjer “blue house”, “olive tree house”, svakako pokažite plave detalje ili maslinu gdje god se ona nalazi u smještaju jer i tako vašem smještaju dodajte priču.

Detalji na fotografiji: šešir, plavi vrč, stari umivaonik

Udoban krevet i opuštajući doživljaj u spavaćoj sobi možete naglasiti nekim detaljem uz samo mjesto spavanja. Samo jedna vezica mirisne lavande na jastuku dat će jedan potpuno drugačiji doživljaj. Ovaj detalj gostu će sigurno zapeti za oko, a i tako promovirate lokalne proizvode, pogotovo ako se vaš objekt nalazi na moru u blizini polja lavande. Lavandu u kuhinji možete zamijeniti grančicama ružmarina, svježim limunom i narančom na kuhinjskom stolu ili orašastim proizvodima lokalnog OPG-a.

Kod odabira posteljine i ručnika pripazite na nijanse i kombinacije boja te izbjegavajte različite boje ručnika već pratite istu nijansu kroz večinu ručnika.

Naglasite zanimljiv ili efektan detalj namještaja ili ukrasa, npr. intenzivna boja ukrasnog jastučića, boja kuhinjskog tostera, stolne ili noćne lampe.

KADA SLIKATI VAŠ APARTMAN?

Kišan dan, maglovito jutro ili pak vjetrovit dan ne predstavljaju dobre uvjete za snimanje. Ružno vrijeme znači i manjak svjetla unutar i van smještaja kao i to da na vjetru nećete moći snimiti eksterijer s otvorenim suncobranima, mirnom vodom u bazenu, dekoracijom na vanjskom stolu i sl. Svakako bi bilo dobro pratiti vremensku prognozu i u skladu s time organizirati snimanje i uzeti si dovoljno vremena da se naprave dovoljno dobre fotografije kako ne bi iste trebalo ponavljati.
Snimate li objekt na moru, vidljivost nakon bure idealna je za fotografiranje kao i snimanje eksterijera u jutarnjim satima ili predvečer.

Imate li okućnicu ili vrt koji je prepun začinskog bilja ili cvijeća, mislite i na dio godine kada boje flore daju jedan potpuno drugačiji doživljaj vašeg eksterijera u kojem gosti mogu uživati u mirisima i bojama. Postoji li roštilj u vašem vrtu, dvorištu ili terasi, pokažite ga gostu.
Nalazi li se vaš objekt na brdu ili uzvisini s kojeg puca pogleda na obližnje gore, more ili planine, svakako bi bilo dobro napraviti snimku iz zraka za što je danas najbolji odabir dron jer ćete pokazati kakav je kraj oko vas i cijeli dojam objekta iz zraka.
Noćna rasvjeta oko kuće, okućnice, bazena, vrta ili pogled na osvijetljene zidine grada ili šetnice uz more, daju dodatni dojam gostu kako izgleda objekt i okolica noću.
Jednom napravljene profesionalne fotografije vašeg objekta možete koristiti i na društvenim profilima FB-a i Instagrama i tako raditi i na promociji vašeg objekta.

Jednom kada svladate fotografiranje možete ponoviti eksterijer u različito doba godine te će gosti moći vidjeti kako izgleda vaš smještaj za vrijeme drugih godišnjih doba i možda ih tako zainteresirati da vas posjete i u rano proljeće ili jesen te da se umjesto s pogledom na zelenilo probude s pogledom na snježne planine.

POKAŽITE ŠTO SE NALAZI U SUSJEDSTVU

Lokalne zanimljivosti, priroda, kulturna ili sportska događanja, festivali ili koncerti mogu biti razlog zbog kojih će neki gosti doći u vaš kraj.

 Gosti žele vidjeti gdje dolaze, što je u blizini, do čega mogu prošetati i gdje mogu dobro jesti. Razmislite tko je vaš gost koji dolazi k vama, koji je njegov profil i što bi tog gosta moglo zainteresirati od lokalnih zanimljivosti.

Mislite na to da odvojite vrijeme i za različite starosne grupe pa da te zanimljivosti pokažete kroz fotografije. Kako izgleda samo mjesto, selo u brdu, najbliži otok ili prva plaža u neposrednoj blizini. Pokažite im susjedstvo i što mogu doživjeti u okolini. Kroz fotografiju vašim gostima ćete pokazati gdje mogu otići na jutarnje trčanje, gdje mogu prošetati poslijepodne, gdje mogu voziti bicikl ili provozati se lokalnim brodom po jezeru ili moru.

Fotografijom doživljaja pobudit ćete emocije kod gosta koji će se moći zamisliti upravo na tom mjestu i poželjeti čim prije rezervirati svoj odmor kod vas.

Detalji na slici: stari romobil u kamenoj kući na otoku Hvaru. Suha lavanda prepoznatljiva za otok Hvar. Stari okvir i kotač prislonjeni su na ogledalo. Romantične zavjese na plavim vratima.

Autor: Rujana Lukač

Published by BookIT

Tel +385 1 5810 109

book@bookit.hr

© 2023 BookIT – online Travel & Booking Software II All rights reserved

Powered by Informel

Cookie policy