Blog

Kako uspješno objaviti privatan smještaj na turističkim portalima

Odlučite li po prvi puta oglasiti svoj smještaj, sigurno ćete se naći pred izazovom koji turistički portal izabrati, koji je za vas najbolji i najisplativiji s obzirom na proviziju koju ćete morati uračunati u vašu cijenu. Rijetki su portali na kojima možete objaviti svoj oglas bez da to uključuje naknadu u obliku godišnje članarine ili postotka tj. provizije na rezervaciju.

Iznajmljivači često kombiniraju svoju privatnu stranicu i oglašavanje na jednom od vodećih popularnih portala za iznajmljivanje. Koriste i alate za sinkronizaciju putem kojih se izbjegavaju duple rezervacije tj. overbooking i potencijalno neugodne situacije za iznajmljivača.

Prvi korak koji ćete morati napraviti na portalu koji odaberete je registracija. Najčešće je to ime objekta, vaše ime i prezime, mail adresa za komunikaciju koju ćete morati potvrditi za nastavak uređivanja oglasa, a negdje i vaš broj telefona koji će se pokazati tek kada netko napravi rezervaciju objekta.
U postavkama oglasa, moći ćete postaviti određen broj fotografija i veličinu smještajne jedinice te ažurirati svoj kalendar i odrediti cijene. Upisat ćete pojedinosti o objektu, broju soba i gostima dostupnim sadržajima. Neki portali će vam prvo poslati ugovor o suradnji pa ćete tek krenuti s uređivanjem profila, dok će vam neki portali ugovor na potpis poslati nakon što ispunite sve podatke o vašem oglasu.

Što sve treba pripremiti prije postavljanja oglasa?

Kako biste oglasili svoj smještaj svakako je potrebno imati kvalitetne fotografije koje već imate spremne prije nego što krenete uređivati svoj oglas.

U prošlom blogu objasnili smo važnost kvalitetne fotografije – čiste i jasne, velike razlučivosti, fotografija koja će biti vidljiva uz vaš oglas i koja vas prodaje. Odaberite najbolju fotografiju za naslovnu. 10 odabranih, visokorazlučivih fotografija bit će dovoljno za postavljanje oglasa.

Osim galerije slika možete razmisliti i o videu objekta koji će privući dodatnu pozornost gostiju, pogotovo mlađe generacije.

Ono o čemu svakako treba razmisliti je i naslov vašeg oglasa koji će se odvojiti od naslova drugih, sličnih apartmana, vikendica ili kuća u vašem susjedstvu.

Naslovi tipa «big apartment» ili «modern apartment» ne izdvajaju se od istih takvih naslova pa treba razmisliti kako da naslov oglasa bude atraktivniji i privlačniji. Izdvojite ono nešto u naslovu po čemu je vaš objekt poseban, navedite pogled na more, prostranu terasu, vrtni roštilj, bazen ili saunu. Neki portali automatski dodaju u naslov oglasa tip smještaja i lokaciju koje mijenjaju po jezičnim varijantama pa na takvim portalima treba paziti da se ne dupliciraju elementi iz naslova.

Pogledajte prije objave oglašavaju li se i vaši «susjedi» na istom portalu. Shodno tome možete donijeti odluku isplati li se objavljivanje smještaja na toj platformi kao i na koji način da i vi budete prisutni na tom portalu te s kojim naslovom.

Koja je cijena noćenja?

Svakako pogledajte što konkurencija nudi i kako se kreću cijene. Cijenu možete prilagoditi pred i post sezoni.

Niža cijena može privući gosta kojem je boravak za vrijeme sezone bio preskup da vas posjeti npr. u pred sezoni. Također planirate li svoju nekretninu ponuditi digitalnim nomadima koji od siječnja 2021. imaju mogućnosti rada u Hrvatskoj, cijenu mjesečnog najma možete prilagoditi za ovaj tip putnika.

Kreirajte specijalnu cijenu ili ranu ponudu za sve one koji žele rezervirati mjesecima unaprijed. Stranci za razliku od Hrvata bukiraju svoj smještaj i do 6 mjeseci ranije te im promocijska, rana cijena puno im znači, a vi ćete svoj kalendar s rezervacijama početi popunjavati ranije.

Popularni turistički portali

Neki od najpopularnijih svjetskih portala su Airbnb, Booking.com, Expedia, VRBO, Holidaylettings, Flipkey, TripAdvisor, Wimdu, Atraveo

Danas je dosta portala umreženo tako da oglašavanje na jednom portalu, znači da će oglas biti vidljiv i na nekom drugom portalu. Primjera radi, oglas koji postavite na VRBO bit će vidljiv i na Expediji pa nema potrebe za duplim članstvom na partnerskim stranicama unutar neke grupacije.

Uvjeti registracije razlikuju se od portala do portala. Na nekima ćete morati otvoriti vlastiti profil, registrirati se pa tek nakon toga unijeti vaš oglas, a na nekima će biti potrebno unijeti samo e-mail adresu i uplatiti članarinu da bi nastavili s uređivanjem vašeg oglasa. Nekada će se zahtijevati i verifikacija vaših dokumenata putem slanja skeniranih dokumenata ovisno o uvjetima portala.

“Terms & Conditions” je rubrika koju je potrebno detaljno pregledati na stranim portalima kako biste bili upoznati s pravilnikom i izbjegli neugodna iznenađenja.

Važno je znati i da postoji provizija i porez koji vrijedi za sve iznajmljivače. Iznosi naknade ovise o uvjetima portala i koliko je strogo postavio sam vlasnik uvjete iznajmljivanja, a najčešće se tiču otkazivanja i povrata novca. Primjera radi, osim što će od vas oduzeti 15%, Airbnb će i od vašeg gosta uzeti naknadu u iznosu od 0-20% ovisno o tipu rezervacije.  Najpoznatiji portal booking.com uzima proviziju od iznajmljivača u iznosu od 15% koja će biti vidljiva na vašem mjesečnom računu. Ne zaboravite i na PDV po stopi od 25%.

Hrvatski portal Adriatic Home  koji postoji već 20 godina dostupan je na 19 svjetskih jezika i u ponudi ima preko 5.000 oglasa. Ovdje ćete moći postaviti 20 slika vašeg smještaja. Ako imate osobnu stranicu, moći ćete iskoristiti mogućnost objave linka na vaš web te samostalno ažurirati oglas kada god to zaželite. Period oglašavanja većinom traje 12 mjeseci, a u organizaciji i kontroli rezervacija pomaže vam sinkronizacija s ostalim booking portalima. Godišnje ovu stranicu posjeti preko 3 milijuna putnika što je velika i potvrdna brojka za svakog novog iznajmljivača koji je u potrazi za partnerima koji mogu pomoći oko objava i rezervacije njihovog smještaja.

Da biste postavili oglas na ovoj stranici potrebno je odabrati classic ili premium godišnje članstvo ili opciju BookIT uz koju dobivate mogućnost instant rezervacija i neograničeno članstvo, uz proviziju od 14% po rezervaciji i veću mogućnost postavljanja čak do 40 fotografija.

Prvo ćete postaviti naslov objekta, opisati ga, urediti datume od kada je objekt raspoloživ, odrediti kontakt mail adresu vlasnika i naravno točnu lokaciju. Uz ove informacije bit će potreban i dokument o kategorizaciji vašeg objekta.

Popularan portal Njuškalo, od prošle godine ima stranicu za rezervaciju smještaja, apartmana, soba i vikendica: https://turizam.njuskalo.hr/. Ovdje možete predati svoj oglas i on će biti vidljiv u pretraživanju pod lokacijom i na traženi datum uz mogućnost instant rezervacije privatnog smještaja i direktno kontaktiranje oglašivača. Kvalitetnim opisom objekta i kvalitetnih fotografija možete konkurirati ponudi od preko 15.000 jedinica privatnog smještaja, od kojih je najviše u Istarskoj i Zadarskoj županiji.

Dubrovnik Apartment Source je primjer agencije koja nudi oglašavanje privatnog smještaja u Dubrovniku. Na njihovoj stranici u ponudi su nekretnine s 4 zvjezdice, apartmani, vile i sobe.  Odlučite li koristiti njihove usluge vašem objektu će biti osigurana globalna prisutnost i dostupnost milijunima potencijalnih gostiju diljem svijeta. Uz uslugu oglašavanja i bookinga dolazi i usluga primanja gostiju, transfera i izleta što spada pod dodatnu ponudu. Također odjel tehničke službe i domaćinstva brine o čistoći i urednosti objekta i okućnice.

Želite li izbjeći naknadu i proviziju možete se oglasiti na svjetskim portalima među kojima su najpoznatiji tajlandski portal Free Rentals, Euro Direct Rentals za najam kuća ili 9flats.com s ponudom od 6 milijuna oglasa diljem svijeta.

Prije negoli se odlučite objaviti svoj oglas, dobro odmjerite pluseve i minuse svake od ovih platformi uključujući one najpoznatije i one koji ne uzimaju apsolutno nikakvu naknadu, a tržište je milijunsko.

Budite kreativan oglašivač koji uvijek jedno oko drži otvoreno za konkurenciju i za prilagođavanje tržištu, situaciji i vremenu. Iskoristite inovativne opcije popularnih alata i softvera koji razmišljaju o tehničkom dijelu vaše priče te se pobrinite da u postavljaju oglasa izdvojite i pokažete i slikom i tekstom zašto je baš vaš smještaj poseban.

Published by BookIT

Tel +385 1 5810 109

book@bookit.hr

© 2023 BookIT – online Travel & Booking Software II All rights reserved

Powered by Informel

Cookie policy