Blog

Prednosti dugoročnog najma i digitalnih nomada

Pandemija koronavirusa pokazala je da je većini za rad potrebno samo računalo ili mobitel i dobra internetska veza. Ono što se nekada činilo kao ideal rada od bilo kuda, rezerviran samo za one privilegirane čiji se posao veže za IT industriju, postao je dostupan mnogima koji su o tome mogli samo sanjati. Da je Hrvatska jedna od prvih zemalja na svijetu koja je omogućila vizu za digitalne nomade prepoznao je i objavio u proljeće svjetski brand turističkih vodiča, Lonely Planet i osigurao nam veliki globalan medijski doseg. Uz Gruziju, Dubai, Meksiko, Bali i Tajland možemo se pohvaliti da smo jedna od rijetkih zemalja na svijetu koja je ovakav način rada regulirala i zakonom.

Tko su digitalni nomadi?

Pretpostavlja se da je danas u svijetu preko milijun digitalnih nomada.

Digitalni nomad je osoba koja koristi informacijsku i komunikacijsku tehnologiju za rad koji može obavljati bilo gdje na svijetu, dakle ima luksuz slobodno odabrati svoje boravište. Za razliku od turista digitalni nomadi traže duži smještaj, nerijetko u periodima izvan glavnih sezonskih mjeseci. Vole toplije krajeve, ugodnu klimu i brzi internet.

Bitno im je da prostor sadrži kuhinju te da ima bežični internet i druge osnovne sadržaje kao što su toaletni papir, sapun, ručnici, posteljina i jastuci.

Želite li privući digitalne nomade, u opisu smještaja svakako naglasite da prihvaćate duže rezervacije, navedite brzinu bežičnog interneta, opišite kraj u kojem se nalazite i što bi im bilo korisno da znaju.

Možete spomenuti primate li kućne ljubimce te unijeti detaljnije informacije o sobama, krevetima, random stolu, kauču ili sofi koje mogu poslužiti za prostor rada digitalnim nomadima jer su bitne ovakvom tipu gosta. Možete primjerice ponuditi i uslugu mijenjanja ručnika svakih 2-3 dana kao i posteljine na tjednoj bazi. Bitno je komunicirati s gostima i unaprijed iskomunicirati potrebe kako bi gost bio zadovoljan.

Smještaj za duži boravak

Potražnja za smještajima za duži boravak porasla je za 50% posto u odnosu na prošlu godinu.

Airbnb je taj podatak objavio na svojim stranicama jer veliki se broj domaćina zbog pandemije bolesti COVID-19 opredijelio za duže rezervacije kako bi čim više popunili svoje kapacitete.

Više od 6 milijuna aktivnih oglasa na platformi prihvaćaju mjesečni boravak i više od polovice imaju popust za produljeni boravak.
Booking je ponudio 2 opcije za produljeni boravak. Minimalan broj noćenja je 7 dana, a za mjesečnu ponudu povoljnije cijene navode minimum od 28 dana.

Cijena noćenja na dulji rok podrazumijeva i povoljnije uvjete za gosta koji će očekivati popust. Zahvaljujući duljim rezervacijama troši se manje vremena na svakodnevno čišćenje kod smjene gostiju, komunikaciju i administrativni dio priče što ne isključuje da ćete neke stvari trebati češće popravljati ili mijenjati jer ljudi će živjeti u vašem objektu. Intenzivnija komunikacija s gostima znači i izgradnju odnosa što će se sigurno pozitivno odraziti i na recenzije.

Jednim duljim boravkom istog gosta, uz popust od 20% možete zaraditi sličan iznos kao da se držite kraćih najmova

Uz svoj profil možete navesti i savjete u vašem vodiču o omiljenom kafiću, restoranu, lokalnoj pekari, knjižnici, co-working prostoru.

Svakako navedite i neka pravila kojih će se gost morati pridržavati s obzirom da će boraviti dulje u prostoru i obavljati neke kućanske poslove koje kao turist nije bilo potrebno, npr. odvoz smeća, briga o biljkama ili upute za pravilno čišćenje bazena. Za razliku od gosta koji boravi kraće kod vas, digitalni nomad će imati veće potrebe jer u smještaju nije samo turist u prolazu već u vašem prostoru trenutno živi.

Želite li privući digitalne nomade korisno je pratiti grupe na društvenim mrežama kao što je to recimo Facebook gdje možete postaviti svoj oglas i pratiti njihove potrebe te tako biti direktno u kontaktu s nomadima. Korisno bi bilo imati i svoju web stranicu, istaknuti posebno jedan dio na stranici posvećen za digitalne nomade te koje pogodnosti im od cijene do usluge pružate u vašem smještaju. Iako je do sada brojka nomada koji borave u Hrvatskoj manja, predviđanja su da će brojka rasti shodno interesu za Hrvatskom kao i radu Udruge digitalnih nomada koja pomaže i savjetuje digitalne nomade koji planiraju svoj dom do godinu dana zamijeniti s onim u našim krajevima. Raspitajte se u udruzi digitalnih nomada možete li i pod kojim uvjetima uvrstiti svoju ponudu

Digitalni nomadi dolaze iz različitih krajeva svijeta što znači i različitu kulturu i svjetonazor kojem se možete prilagoditi u vašem smještaju.

Većina digitalnih nomada putuju sami, ali možda će im se pridružiti partner, kolega, možda čak i dijete pa razmislite na koji način možda možete i prilagoditi ili odvojiti vaš prostor.

Dječji krevetić ili kauč na razvlačenje rješenje su za tročlanu obitelj i tako se možete izdvojiti od nekog drugog smještaja u blizini koji je sličan, ali za maksimalno dvije osobe. Imate li dvorište ili terasu iskoristite potencijal eksterijera, investirajte u ležaljke, posadite cvijeće, kupite set za sjedenje na terasi sa stolićem na kojem može stajati laptop koji većina koristi za rad ili nabavite poseban stol ili mobilan stalak koji će biti od velike koristi digitalnim nomadima. Odvojite u prostoru jedan dio za opuštanje, mini oazu u kojoj će nesmetano uživati, a vaša će se investicija vratiti u recenziji ili u nekoj od objava na društvenim mrežama gostiju.

Digitalni nomadi u Hrvatskoj

Hrvatska je vrlo poželjna destinacija za digitalne nomade. Internet vezu ima gotovo svaki kafić, više od 80% stanovništva govori engleski, imamo dugu tradiciju turizma, mediteranski stil života, niske troškove stanovanja, dobar izbor gastro & wine ponude i jedna smo od najsigurnijih zemalja Europe.

Prvog dana 2021. godine stupio je na snagu novi Zakon o strancima (“Narodne novine” br. 133/20.) čime je reguliran status digitalnih nomada. Novi Zakon o strancima definira digitalne nomade kao državljane treće zemlje koji su zaposleni ili obavljaju poslove putem komunikacijske tehnologije za društvo ili vlastito društvo koja nije registrirano u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske. Digitalnim nomadima tako je odobren privremeni boravak koji omogućava život i rad u Hrvatskoj do godine dana. Digitalni nomadi, osim što privlače svojim iskustvom druge nomade da izaberu upravo Hrvatsku kao novi privremeni dom, svojom potrošnjom doprinose i proračunu lokalne zajednice.

Novom odredbom digitalni nomadi također moraju raspolagati sredstvima u visini od najmanje 2.5 prosječne neto isplaćene plaće za prethodnu godinu na temelju službeno objavljenih podataka Državnog zavoda za statistiku, a za svakog daljnjeg člana obitelji ili životnog ili neformalnog životnog partnera u njihovoj pratnji iznos se uvećava za dodatnih 10 % prosječne mjesečne neto isplaćene plaće.

Udruga digitalnih nomada

Udruga digitalnih nomada nastala je pod inicijativom Jan de Jonga, nizozemskog poduzetnika koji već više od desetljeća živi u Hrvatskoj sa svojom obitelji. Prošlo ljeto pokrenuo je inicijativu o uvođenju digitalnih viza koja je stupila na snagu prvim danom 2021. Misija Udruge jest ujediniti se i pružiti potporu digitalnim nomadima u Hrvatskoj. Također, cilj udruge je da se digitalni nomadi ne osjećaju sami, da im se pruže informacije, pomogne u izgradnji zajednice i privremenoj integraciji te da bude poveznica između njih i hrvatske vlade.

Do sada je zahtjev za vizu predalo stotinjak digitalnih nomada iz 25 država, a zahtjev za vizu predaje se online.

Prva osoba koja je dobila vizu je Amerikanka Mellisa Paul koja je odabrala mir i tišinu Labina kao svoje mjesto boravka i rada u Hrvatskoj. Tako je Hrvatska uz Estoniju postala prva zemlja u Europi koja digitalnim nomadima izdaje vize. 

 

Uskočite u vlak dugoročnog najma i omogućite si veću popunjenost i van ljetnog dijela sezone.

Published by BookIT

Tel +385 1 5810 109

book@bookit.hr

© 2023 BookIT – online Travel & Booking Software II All rights reserved

Powered by Informel

Cookie policy