Blog

Vežite svoje goste dodatnim sadržajem uz najam smještaja

Pandemija je sve one koji su se odlučili i dalje baviti turizmom naučila da se treba brzo prilagoditi novom normalnom kako ne bi morali staviti ključ u bravu. Dok i dalje veliki dio svjetskih destinacija bilježi veliki pad broja dolazaka i noćenja, mi se možemo se pohvaliti da pripadamo dijelu svijeta gdje ipak turista ima i gdje se radi na strategiji novog, pametnog turizma. Zadovoljan gost uvijek je bio prioritet, ali sada više nego ikada moramo misliti posebno i na njegovu sigurnost i dodatnu ponudu usluge kako bi se gost čim više zadržao u objektu, a da nije isključivo digitalan nomad s vizom za boravak u Hrvatskoj.

Domaćini su se našli u nezahvalnom položaju stalnog prilagođavanja novim mjerama i privikavanjem na “novo normalno”. Kontinuirano ulaganje u smještaj i unaprjeđivanje usluge oduvijek je bio važan kriterij uspješnosti i stabilnosti, a sada i kriterij održivosti na tržištu. Oni koji su imali mogućnosti krenuli su sa zahvatima i investicijama kako bi se prilagodili novim potrebama gostiju od manjih građevinskih intervencija kao što je osvježavanje zidova soboslikanjem ili kupovina novog televizora sve do velikih investicija kao što je recimo pregrađivanje sobe ili uređenje interijera za potrebe dugoročnijeg najma.
Osim atraktivnošću samog prostora kroz oglas i prezentaciju objekta treba razmišljati i kako dodatno zainteresirati gosta da se zadrži dulje kod vas. Jedan od načina je povezivanje s lokalnim turističkim zajednicama. Korisno je pratiti novosti i događanja koje objavljuju i najavljuju na svojim stranicama, društvenim mrežama ili putem newslettera kojeg šalju iznajmljivačima.

Prema kalendaru događanja ili recimo festivalu specifičnom za određeni kraj možete svojim gostima ponuditi razne aktivnosti ili organizaciju izleta, dodati informaciju o kupovinu karata, ulaznica radi li se o koncertu.

Komunikacija, srdačnost, ljubaznost, prvi susret s gostom bitna su komponenta u pružanju usluge smještaja, ali ne i jedini način kako da vaš gost bude zadovoljan te treba razmišljati i o doživljaju pored smještaja. Informirajte gosta o vašem kraju prije i za vrijeme njegovog boravka. Stavite na stol različite brošure vašeg mjesta koje možete nabaviti besplatno u turističkoj zajednici. Informacije o događanjima, kulturnim i prirodnim znamenitostima koje se nalaze u blizini bit će od koristi gostu, a isto možete napraviti i u opisu vašeg oglasa online uz linkove na agencije i privatnike koji nude razne aktivnosti i izlete.
Surađujte s lokalnim poduzetnicima od samog početka izrade vaše web stranice ili početka oglašavanja na jednom od poznatih portala koji organiziraju zanimljive ture prilagođene skupinama turista koje mogu uključivati i edukativan dio upoznavanja s kulturom i obrtima vašeg kraja. Npr. tura branja maslina uz posjet uljari i upoznavanje s procesom izrade maslinovog ulja uz degustaciju različitih vrsta ulja.
Mnogi strani turisti rado će se upoznati s ponudom domaćih proizvoda, lokalnih OPG-ova koje također možete uvrstiti u vašu ponudu. Borave li gosti kraće kod vas, ponudite im jednodnevne izlete, radi li se o duljem boravku, to mogu biti višednevni izleti.

Razmislite što od ponude vi kao domaćin možete extra organizirati i dodatno zaraditi doživljajem. Pretvorite svoju strast u extra zaradu, pohvalite se svojim znanjem i vještinama.

Restorani, kafići, taxi prijevoznici, lokalne agencije i svi oni poslovni subjekti koji nude turističke usluge korisni su da ih ponudite vašim gostima ili da njihove usluge vežete uz vaš oglas. Gost tako neće morati dodatno potrošiti vrijeme istražujući s kojom je agencijom najbolje otići na izlet u obližnji nacionalni park ili pretraživati koji je taxi najpovoljniji za prijevoz do zračne luke. Dočekujete li osobno svoje goste ponudite im organizaciju prijevoza preko vaših partnera ili ih spojite direktno s kontaktom ili informacijom koja im je potrebna.

Bitno je da vaš gost stekne povjerenje da može računati na vas kao izvor točnih i korisnih informacija te  da će one biti u skladu sa situacijom i mjerama.

Prije dolaska možete gostima putem maila ponuditi opcije izleta za koji treba napraviti rezervaciju par dana unaprijed. Informirajte gosta da će organizacija izleta i transfera biti u skladu s epidemiološkim mjerama. Da će biti osigurana higijena prijevoznog sredstva, da će vozač, putnici/izletnici, voditelj putovanja ili turistički vodič imati zaštitnu masku te da će biti osigurana dezinfekcija ruku i fizički razmak između vozača i putnika kao i stalno provjetravanje prostora vozila.

Također prilagodite ponudu izleta i posjeta atrakcijama shodno grupi koja dolazi, da li je to npr. par koji je na medenom mjesecu ili obitelj s djecom koja želi posjetiti nacionalni park. Njihovo iskustvo kasnije možete, uz njihovu dozvolu i/ ili fotografiju koristiti kao recenziju na vašoj stranici i tako privući nove goste

Biciklističke ture, izleti brodom, vinske ili pivske ture, muzeji, adrenalinski parkovi, parkovi prirode, dvorci, tematski parkovi sve su to ponude zanimljive vašim gostima. 

Neki dijelovi zemlje doživjeli su pozitivan preokret pojavom pandemije. U Hrvatskoj je to Gorski Kotar koji je doživio pravi turistički procvat i to zbog domaćih turista. Priroda, ponuda smještaja, razne aktivnosti na svježem zraku privukli su mnoge obitelji i to najviše za vikend obilaske. Lokvarsko jezero primjer je zanimljivog lokaliteta koji je privukao ljubitelje ribolova, plivanja, pješačenja, biciklizma, veslanja. Iznajmljivači koji imaju objekt uz ovo jezero, istaknuli su gostima “robinzonski” tip smještaja. Na jednom objektu uz smještaj mogu sami ubrati zelenu salatu, peršin, tikvice i ostalo povrće za jela koja pripremaju te doživjeti jedno posebno iskustvo doživljaja kraja i za stolom.

Trend iznajmljivanja kuća za odmor koje su malo povučenije, najčešće u prirodi gdje je zajamčena privatnost i gdje je dovoljna distanca traženi su tip smještaja u 2021. daleko od horde turista, a najviše je upravo domaćih turista kojima je ovakav tip odmora postao najpoželjniji. 

Turističke zajednice prilagodile su se pandemiji. Sigurnost i zdravlje posjetitelja te svih djelatnika u turizmu na prvom je mjestu. Ministarstvo turizma i sporta pokrenulo je ovog proljeća projekt Safe Stay, nacionalne oznake sigurnosti kojim jamče poštivanje mjera te se besplatno dodjeljuje oznaka istaknuta gostu na vidljivom mjestu. Sveti Martin na Muri postala je prva destinacija u Hrvatskoj u kojoj svi turistički objekti primjenjuju zdravstvene i sigurnosne protokole u sklopu Stay Safe certifikata.Ukoliko već niste predlažemo da krenete s online prijavom i pridružite se brojci od preko 8.500 iznajmljivača koji su već dobili certifikat koji možete istaknuti na rezervacijskim portalima i na ulazu u smještajne jedinice.

Na svojim stranicama turističke zajednice u ponudu su uvrstile zanimljivosti i atrakcije. Od parkova i šetnica, tematskih šetnji, ponude gastro odmora, wellness odmora, romantičnog ili aktivnog odmora.

Možete iskoristiti informacije lokalnih turističkih zajednica i pratiti njhove newslettere te ih uvrstiti u svoju ponudu i tako dodatno zainteresirati gosta za posjet.

TZ Općine Motovun i TZ Središnje Istre i Općine Žminj napravile su interaktivnu kartu bike i trail staze s dodatnom ponudom. Na toj karti nalazi se i ponuda smještaja od agro turizma, hotela, soba, apartmana, opcije kraćih noćenja prilagođena cikloturistima, poznata kao “bed and bike” kategorija.  U svoju ponudu možete uvrstiti jednu ovakvu kartu biciklističke ture ili vinskih cesta s ponudom agroturizma gdje se može uz dobro vino kušati i lokalne delicije. 

Izradom vlastite web stranice možete samostalno voditi svoje poslovanje i imati direktan odnos s vašim gostom bez oslanjanja na agencijsko poslovanje i proviziju koja ne znači uvijek i dobru popunjenost. Možete izgraditi vlastitu mrežu kontakata ili se povezati s lokalnim turističkim agencijama i za svog gosta osigurati bolju i povoljniju cijenu

Shodno preferencijama i interesu gosta koji dolazi k vama možete svaki izlet personalizirati. Iskoristite usluge lokalnih vodiča, agencija ili drugih subjekata u koje imate povjerenja.

Airbnb u Hrvatskoj nudi pregled preko 300 autentičnih doživljaja koji se mogu rezervirati uz smještaj. Poznata serija Games of Thrones inspirirala je lokalne domaćine i vodiče da ponude zanimljive izlete s posjetom i pričama o lokacijama u Dubrovnikui okolici gdje se snimala ova poznata serija. Takvo iskustvo moguće je na rijetkim lokacijama u svijetu i to je jedan od načina kako profitiraju i gost i domaćin i lokalna zajednica jednom drugačijom ponudom na već poznatoj lokaciji. Možete organizirati za vaše goste piknik s pogledom na grad, romantičnu večeru za dvoje na brodu uz zalazak sunca na pučini ili im ponudite upoznavanje grada električnim romobilom. Možete i navesti lokaciju adrenalinskih parkova i tako osigurati jedinstven doživljaj za vašeg gosta. Ovo su samo neki od doživljaja koji će vaš gost pričati svojim prijateljima i obitelji zbog kojih će i oni poželjeti biti vaši budući gosti. 

Kao domaćin omogućite što ugodniji, bezbrižniji i atraktivniji odmor gostima.

Oni će vas za to nagraditi ili svojim ponovnim dolaskom ili preporukom bližnjima i prijateljima kroz svoje doživljaje, slike i priče koje svjedoče o lijepim uspomenama o boravku u vašem objektu.

Published by BookIT

Tel +385 1 5810 109

book@bookit.hr

© 2023 BookIT – online Travel & Booking Software II All rights reserved

Powered by Informel

Cookie policy