Blog

Kako unaprijediti turizam u koroni 2021?

Pitanje kako će sada izgledati turizam u koroni 2021 vrlo je aktualno. Krize su najbolji okidači za promjene. Calm seas never made a good sailor. Poznati citat 32. američkog predsjednika, Franklina D. Roosevelta primjenjiv je i za ovo doba pandemije koronavirusa kada turizam ne smije stati i treba se hrabro boriti da “brod” zvan turizam ne potone. Nadolazeća sezona je prilika da hrvatski turizam iskaže svu svoju kreativnost kroz nove ideje i ojačanu ponudu usluga kako bi se smanjili nedostaci i neiskorišteni potencijali, a najviše se tiču turizma usmjerenog na sezonu od samo dva mjeseca koja nije dostatna i dugoročno održiva.

Jedan od najvećih trendova u turizmu postao je odmor u prirodi i bukiranje smještaja daleko od horde turista, u manjim mjestima koja omogućuju lakši boravak na distanci.

Današnji gost traži visoku kvalitetu usluge, najviše u sektoru sigurnosti higijene objekta, a rezerviraju se individualni odmori na lokacijama koje do sada nisu bile toliko atraktivne. Male, neistražene i nerazvikane sredine ne samo na Jadranu već i u kontinentalnoj Hrvatskoj koje su se istaknule svojom autentičnosti, kulturnom i povijesnom baštinom idealne su opcije kako privući goste, domaće i one strane.

ONLINE RADIONICA ZA IZNAJMLJIVAČE: KAKO IZGLEDA TURIZAM U KORONI 2021

Promjenama i prilagodljivošću na nove trendove možemo ostvariti popunjenost većeg broja dana u godini no to nije uspjeh koji dolazi preko noći. Puno se toga promijenilo u turizmu tijekom covid pandemije, a turistička industrija na globalnoj razini našla se pod nezapamćenim pritiskom. 

Iz tog razloga tvrtka Informel pokrenula je niz radionica za male iznajmljivače i property managere koje počinju s online predavanjima i to s prvom koja kreće 16. veljače, a ciklus edukacija završava se radionicom 6. travnja. Kroz 8 tjedana prolaze se sve važne stavke turističkog poslovanja i zajedno se radi na metodama i alatima kako popuniti svoje kapacitete i pridonijeti boljim brojkama turističke sezone.

Svako ulaganje danas u vaše poslovanje od marketinga i poboljšavanja vaše ponude do izrade i optimizacije web stranice gdje promovirate svoj smještaj, dugoročno je i pametno ulaganje u biznis jer jednom će doći i kraj pandemije, a vi ćete ubirati plodove kontinuiranog rada.

PRIORITETI GLOBALNIH PUTOVANJA U 2021.

Cjepivo i proces procjepljivanja znatno utječe na turizam pa tako i na dolazak pojedinih turista. Vijest o cjepivu utjecala je na nagli porast rezervacija i putnicima je dala nadu i optimizam da situacija ide nabolje i da će uskoro putovati na željene destinacije.

Prema nedavnom istraživanju koje je proveo i objavio Airbnb portal u Americi većina stanovništva je spremna ponovno putovati: 54% kaže da su ili već rezervirali putovanje, trenutno planiraju putovati ili očekuju putovanje u 2021. Fokus putnika je pored sigurnosti na duljem boravku, a svaki peti Amerikanac kaže da je unajmio kuću za odmor u trajanju od najmanje 28 dana od početka pandemije. Poslovna putovanja najmanje su im nedostajala, a najviše putovanja kod i s bliskih članovima obitelji.

Prema istraživanju koje je provela Expedia 2021 Travel Trends report, većina putnika pretražuje destinacije koje su:

  • malo povučenije
  • gdje ima sunca i bijele pješčane plaže
  • do kojih gost može stići različitom ponudom letova, a ne samo jednim avio prijevoznikom.

IATA (međunarodna udruga za zračni promet) proglasila je na svojoj službenoj stranici 2020. godinu katastrofičnom i najgorom ikada u povijesti poslovanja s padom prometa u prosincu 2020. za 69.7% u odnosu na isti mjesec 2019. Bukiranih letova u siječnju 2021. je za 70% manje s obzirom na godinu ranije. 

Tijek cijepljenja protiv COVID-19 u pojedinoj zemlji imat će veliku ulogu, ako ne i presudnu ulogu radi li se o dolasku turista. Istraživanje najveće Europske online agencije eDreams Odigeo pokazalo je da skoro polovica Nijemaca cijepljenje smatra neophodnim uvjetom za putovanja izvan Njemačke te ima strože kriterije pri odabiru smještaja. Među destinacijama za koje postoji najveći broj potvrđenih rezervacija u 2021. su Lisabon, Istanbul i Fort de France. Zanimljiv je i podatak da su se shodno novosti o pronađenom cjepivu u studenom najviše pretraživali gradovi Dubai, New York i Bangkok.

Fleksibilnost i mogućnost povrata  vrlo je bitna gostu koji dolazi u objekt jer ga se veže za trenutnu epidemiološku sliku pojedine zemlje pa tako i Hrvatske. Mnogi iznajmljivači nude povrat ako se otkaže rezervacija ili mogućnost vaučera za neki drugi period. Također, većina je aviokompanija ukinula naknadu za promjenu termina putovanja što je smanjilo i kupovinu karata unaprijed na manje od 30 dana prije polaska.

DOMAĆI TURIZAM U KORONI 2021

Koronavirus je promijenio i navike domaćih turista. Prema istraživanju portala booking.com, 35% putnika iz Hrvatske posjetilo bi neke od destinacija unutar zemlje, a porast onih koji su izrazili želju za vikend putovanjima je 67% veća s obzirom na prošlu 2019. godinu. Domaći turisti odlučuju se pored šetnji uz more i na odlaske u kontinent posjećujući nacionalne parkove i boraveći u prirodi.

Iznajmljivači se globalno prilagođavaju proširenoj ponudi uz sam smještaj. Mnogi će ponuditi dodatne sadržaje kroz ponudu izleta u okolici, kroz uslugu privatnog kuhara u objektu ili individualiziranih izleta po mjeri i želji gosta. Usluga prijevoza do objekta s aerodroma kao i do obližnjih atrakcija također se može uvrstiti u ponudu smještaja kao i usluga testiranja pred povratak kako bi se izbjegla karantena ovisno o zemlji iz koje gost dolazi. Prilagodljivost prostora za digitalne nomade koji će možda bukirati vaš objekt na dulje vrijeme uključuje i to da mislite na prostor za rad nomada i dobru internetsku povezanost gdje god se vaš objekt nalazi. 

KOLIKO JE GOSTU VAŽNA HIGIJENA PUTOVANJA?

Higijena putovanja postala je vrlo važna kategorija putovanja, ako ne i od presudne važnosti pri odabiru smještaja. Vjerojatnost da će gost bukirati smještaj je puno veća ako su posebno naznačene sigurnosne mjere i higijena objekta u skladu s propisima. Beskontaktan check-in znatno bi pojednostavio poslovanje i upravljanje smještajem jer gost tada ne mora dolaziti do recepcije i tako se izbjegava fizički kontakt. Isto vrijedi i za doček gosta i sistem predaje ključeva u ruke.

ADRIA CARE PAKET

BookIT i portal za iznajmljivanje Adriatic home (https://www.adriatic-home.com/) ponudit će higijenski covid paket pod nazivom Adria Care  svim iznajmljivačima u kojem će biti osigurano za goste maske, sapun i dezinficijens koji sadrže prirodne sastojke i osim zaštite služe i kao lijepo upakirani poklon za goste. Iznajmljivači koji će imati paket u objektima bit će posebno istaknuti u ponudi bedžom covid Adria care paketa. Odluče li se u ponudi dodati mogućnost i direktnog bukiranja tzv. instant booking opcije, njihov smještaj izdvojit će se tako od drugih oglasa na istoj lokaciji i sigurno dobiti veću pažnju.

IZRADA VLASTITE WEB STRANICE I MARKETINŠKI ALATI

Priča, priča, priča. Sada je idealna prilika i za uređivanje vaše ponude i oglasa, “ono nešto” što izdvaja vaš objekt od drugih u ponudi, a to je priča o samom smještaju koju najopsežnije i najoriginalnije možete ispričati kroz web stranicu. Vlastita web stranica omogućit će vam predstavljanje svijetu točno na način na koji želite, ali i prilagodljivost u skladu s trenutnom situacijom pa je prilika da ponudu obogatite dodatnim sadržajem koji ćete navesti na istoj stranici. Svoju web stranicu možete oglašavati kod velikih booking portala, ali i raditi na tome da većinu rezervacija, koristeći pravila i alate kojima ćete optimizirati vaš objekt u tražilici, ipak dobijete preko svoje web stranice, tj. direktno bez provizije, a za to rješenje ima upravo BookIT, vaša osobna rezervacijska web stranica i sustav za upravljanje rezervacijama.

Svaki iznajmljivač trebao bi biti svjestan važnosti fotografija u promociji i prodaji smještaja.

Priču o objektu i poruku gostima zašto je baš vaše mjesto idealno za njihov odmor možete potkrijepiti uz niz fotografija koje su vrlo bitan dio koji će privući veliki interes onog tko gleda smještaj. Istraživanja pokazuju da imamo 20 sekundi da zainteresiramo turista za naš oglas i zato su kvalitetne fotografije nužne za učinkovito oglašavanja apartmana. Fotografijom možete prenijeti i doživljaj okoline tj. ono što možemo ponuditi uz sam smještaj. Fotografije eksterijera nisu ništa manje bitne od fotografija interijera. Prenesite emociju budućem gostu kroz galeriju kvalitetnih fotografija preko kojih će se moći zamisliti kako bi izgledao odmor baš kod vas.

Objavljivanje i korištenje drugih portala za oglašavanje nekretnina svakako idu u prilogu većoj popunjenosti, ali treba obratiti i pozornost na visinu provizije pojedinačnog portala koja se može kretati od 3% sve do visokih 30% od cijene najma. Iznajmljivači imaju izbor, napraviti vlastitu web stranicu i individualno krenuti u promociju i digitalno oglašavanje ili koristiti oglašavanje na velikim portalima uz svjesnost provizije na svaki booking.

NOVI PAMETNI SISTEMI UPRAVLJANJA

Nekada se činila znanstvena fantastika upaliti grijanje na daljinu ili klimu pa da vaš gost dođe na idealnu temperaturu u objekt, a danas je to realnost koja vama kao iznajmljivaču dopušta da pametno pripremite objek uz uštedu energije.. Strah od toga da vam je gost ostavio klimu upaljenu ili da je ostao upaljen fen, korištenjem pametnih sustava više nije velika briga, a dolazak i odlazak gosta postaju sve jednostavniji i kroz jedan klik.

DUGOROČAN NAJAM PRIVATNOG SMJEŠTAJA I DOLAZAK DIGITALNIH NOMADA

Hrvatska je s prvim danom nove godine donijela novi Zakon o strancima, prema kojem se reguliraju vize upravo za digitalne nomade i tako otvorila mogućnost i digitalnim nomadima da rade iz Hrvatske. Privremeni boravak digitalnim nomadima može se odobriti u trajanju do godine dana. Prvom digitalnom nomadu iz Amerike odobrena je viza već 26.01., a trend dobivanja viza je u porastu i dalje. Ovo je jedan od načina kako će i lokalno stanovništvo profitirati od digitalnih nomada i onih koji svoj posao ne moraju obavljati isključivo u uredu kompanije već bilo gdje unutar zemlje. Također je ovo i prilika da se Hrvatska istakne u svijetu digitalnih nomada kao poželjna destinacija jer svi oni tražit će smještaj duž obale, na otocima i skrivenim ljepotama kontinentalne Hrvatske.

Autor: Rujana Lukač

Published by BookIT

Tel +385 1 5810 109

book@bookit.hr

© 2023 BookIT – online Travel & Booking Software II All rights reserved

Powered by Informel

Cookie policy